- Hide menu

Mindfulness

 

Mindfulness betekent: met aandacht bewust zijn van de huidige ervaring, van dit moment. Waar je aandacht is, daar ben je. We kennen allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn in het Nu: het lachen van een kind, een intense ontmoeting, luisteren naar muziek, of een schitterende regenboog bekijken. Wij zijn even stil, we zijn één en al aandacht. 

Vaak ervaren wij het leven anders. Er wordt veel van ons gevraagd, we voelen ons gehaast, ervaren stress, leven als het ware op de automatische piloot wat in sommige gevallen gepaard gaat met slapeloosheid, gevoelens van angst en somberheid.

 

Hier grijpt Mindfulness in: door te leren vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de stroom van gedachten in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Met mindfulness leer je ook om makkelijker om te gaan met de momenten waarop het niet gaat zoals je wilt. In de training oefen je met een aantal houdingskwaliteiten: niet-oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet-streven, aanvaarding en loslaten.

 

Veel deelnemers merken dat ze door de training beter en anders om leren gaan met de stress van alledag en meer zicht en grip krijgen op hun automatische reactiepatronen. Daarnaast helpt de training hen om meer in het hier en nu aanwezig te zijn en weer met aandacht te genieten van de de kleine dingen in het leven.

 

Bij Samudita zijn er verschillende manieren om Mindfulness te beoefenen, een training in een groep op juist individueel. Barbara is een gediplomeerd Mindfulness trainer opgeleid en verbonden aan het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam en als cat. 1 trainer en lid van de beroepsvereniging voor mindfulness trainer VMBN.

 

Let op: door deze certificering wordt de Minfulnesstraining van Samudita vaak vergoed door je zorgverzekeraar!

Kijk hier of je zorgverzekeraar dit dekt. 

 

Mindfulnesstraining (MBSR)

Mindfulnesstraining verenigt oosters inzicht met westerse psychologische methoden en is inmiddels een vertrouwde benadering in het Westen, gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

Het achtweekse Mindfulnesstraining is een programma met een vaste opbouw en vaste onderdelen, dat inmiddels dertig jaar bestaat en waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. Het is geschikt voor iedereen. Iedere volwassene, oud of jong, met of zonder klachten is welkom en kan ervan profiteren.

Acht weken lang is er iedere week een bijeenkomst van 2 uur, waarin ik met de groep een aantal oefeningen doorneem en na afloop bespreek. Een aantal van deze oefeningen krijg je vervolgens mee, om thuis verder te oefenen. Mindfulness is een echte training: je leert door te doen en je ontwikkelt vaardigheid door herhaling. Je ontvangt een werkmap en audiobstanden voor de dagelijkse beoefening thuis.

De aandachtsoefeningen zijn gebaseerd op meditatie en yoga. Zo maakt een zitmeditatie, liggende aandachtsoefeningen en mindful yoga deel uit van het programma. In de nabespreking sta je stil bij jouw ervaringen en waar je obstakels ervaart, waardoor je inzicht ontwikkelt in hoe je met jezelf omgaat.

 

Mindfulness Groepstraining (MBSR): herfst 2020 :

Wanneer:               Ntb.
Verdiepingsdag:
Kosten:                   395 Euro incl. BTW particulier /  560 Euro excl. BTW voor organisaties/instellingen/bedrijven
Inclusief:                intakegesprek, 8 sessies, werkboek en audiobestanden
Locatie:                  Eksterlaan 2, 1403 BD Bussum

Aanmelding graag via contactformulier →

 

Deze groep bestaat uit maximaal vijf deelnemers.
Zie Agenda voor meer informatie

 

Individuele Mindfulnesstraining (IMBCT)

Jon Kabat-Zinn heeft de Mindfulnesstraining MBSR ontwikkeld als groepstraining. Maar soms is het niet wenselijk of mogelijk om in groepsverband te werken. Niet iedereen wil deelnemen of heeft baat bij een groepstraining. Dan heeft een individuele Mindfulnesstraining veel te bieden.

De training kan qua tijden worden aangepast op individuele wensen, ook is er uiteraard veel persoonlijke aandacht voor de situatie waar jij je in bevindt. Deze training bestaat uit 8 individuele bijeenkomsten van 1 uur en een intake aan het begin. Net als in de groepstraining ontvang je een werkboek en geluidsbestanden met oefeningen die je thuis doet.

Heb je behoefte aan een individuele Mindfulnesstraining, neem dan contact op voor een tailor made aanbod.

 

Aanmelding graag via contactformulier →

 

Training Mindful Ouderschap

De Mindfulness Training voor Ouders is bedoeld voor alle ouders die bewust willen opvoeden en merken dat de drukte van alle dag, de stress, hen hierin soms belemmerd. De training is zowel geschikt voor ouders die voor het eerst gaan kennismaken met Mindfulness als voor hen die al eerder een Mindfulness Training gedaan hebben.

Mindfulness Bussum

 

In de Mindful Ouderschap Training extra aandacht voor:

 

  • hoe je met meer bewuste aandacht aanwezig kan zijn in de opvoeding van je kinderen
  • hoe je om kan gaan met je eigen emoties zoals boosheid, schuld,verdriet of onmacht in je relaties
  • hoe je je kinderen kan ondersteunen in het omgaan met emoties en gevoelens
  • Mindfulness oefeningen om thuis samen met je kinderen te doen

 

Deze training wordt gegeven als er voldoende animo voor is. Verdere informatie en Aanmelding graag via contactformulier →

 

Mindfulness voor Jongeren

In deze les zullen wij ontdekken wat het betekent in het hier en nu te leven, en aandacht te geven aan dit moment. Want dat betekent Mindfulness: vriendelijke aandacht schenken.

Door krachtige en gemakkelijk toepasbare Mindfulness-technieken op een speelse manier toe te passen stimuleren wij concentratie, weerbaarheid, zelfaanvaarding en emotionele intelligentie. Daarnaast leer je een reeks (adem) oefeningen die je helpen beter met gevoelens van stress, onrust of onveiligheid om te gaan.
De laatste jaren is Mindfulness uitgegroeid tot een van de belangrijkste methodes om stress aan te pakken. In 2010 is er door de Universiteit van Amsterdam onderzoek gedaan naar de effecten van het programma MindfulKids.

De resultaten laten bijvoorbeeld zien dat jongeren die de training volgden minder angstig werden en beter sliepen.
Ga je met ons op avontuur en durf je dieper te kijken naar jezelf?

Deze training wordt op maandag- of dinsdagmiddag gegeven als er voldoende animo voor is.
Verdere informatie en Aanmelding graag via contactformulier →

 

Mindfulkids Aandachtstraining op School

Mindfulness jongeren

Het project MindfulKids is een kortdurende maar intensieve aandachtstraining in de schoolklas. Barbara oefent met de klas de basisvaardigheden van mindfulness, en draagt deze over aan de onderwijzer.

De kern van het project bestaat uit twaalf lessen van dertig minuten in de schoolklas. Met twee lessen per week is de looptijd van het project zes weken. Het programma is met name ontwikkeld voor de groepen vijf t/m acht van het lager onderwijs. Naast dit uitvoeringsdeel wordt ook gezorgd voor een goede inbedding en draagvlak bij leerkrachten, school en ouders.
Mindfulness helpt bij het beter omgaan met gevoelens van stress, onrust of onveiligheid, welke in ieder kinderleven aanwezig kunnen zijn. Daarnaast brengt Mindfulness positieve effecten: meer plezier, betere sfeer in de klas, meer aandacht, betere leerprestaties.
Door met Mindfulness de aandacht te leren sturen, kan een kind zich beter concentreren en zal het zich minder laten afleiden door allerlei storende gedachten of emoties. Ook zal een kind naar verwachting beter kunnen omgaan met spanningen rondom het leveren van prestaties, zoals bijvoorbeeld de cito-toets.
In 2010 is er door de Universiteit van Amsterdam onderzoek gedaan naar de effecten van het programma MindfulKids. De resultaten en laten bijvoorbeeld zien dat kinderen die de training volgden minder angstig werden en beter sliepen (zie: MindfulKidsPublieksverslag.pdf).

Aanmelding graag via contactformulier →

 

 

Zie Agenda voor meer informatie