- Hide menu

Mindfulness

 

Mindfulness betekent: met aandacht bewust zijn van de huidige ervaring, van dit moment. Waar je aandacht is, daar ben je. We kennen allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn in het Nu: het lachen van een kind, een intense ontmoeting, luisteren naar muziek, of een schitterende regenboog bekijken. Wij zijn even stil, we zijn één en al aandacht. 

Vaak ervaren wij het leven anders. Er wordt veel van ons gevraagd, we voelen ons gehaast, ervaren stress, leven als het ware op de automatische piloot wat in sommige gevallen gepaard gaat met slapeloosheid, gevoelens van angst en somberheid.

 

Hier grijpt Mindfulness in: door te leren vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de stroom van gedachten in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Met mindfulness leer je ook om makkelijker om te gaan met de momenten waarop het niet gaat zoals je wilt. In de training oefen je met een aantal houdingskwaliteiten: niet-oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet-streven, aanvaarding en loslaten.

 

Veel deelnemers merken dat ze door de training beter en anders om leren gaan met de stress van alledag en meer zicht en grip krijgen op hun automatische reactiepatronen. Daarnaast helpt de training hen om meer in het hier en nu aanwezig te zijn en weer met aandacht te genieten van de de kleine dingen in het leven.

 

Bij Samudita zijn er verschillende manieren om Mindfulness te beoefenen, een training in een groep op juist individueel. Barbara is een gediplomeerd Mindfulness trainer opgeleid en verbonden aan het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam en als cat. 1 trainer en lid van de beroepsvereniging voor mindfulness trainer VMBN.

 

Let op: door deze certificering wordt de Minfulnesstraining van Samudita vaak vergoed door je zorgverzekeraar!

Kijk hier of je zorgverzekeraar dit dekt. 

 

Mindfulnesstraining (MBSR)

Mindfulnesstraining verenigt oosters inzicht met westerse psychologische methoden en is inmiddels een vertrouwde benadering in het Westen, gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

Het achtweekse Mindfulnesstraining is een programma met een vaste opbouw en vaste onderdelen, dat inmiddels dertig jaar bestaat en waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. Het is geschikt voor iedereen. Iedere volwassene, oud of jong, met of zonder klachten is welkom en kan ervan profiteren.

Acht weken lang is er iedere week een bijeenkomst van 2 uur, waarin ik met de groep een aantal oefeningen doorneem en na afloop bespreek. Een aantal van deze oefeningen krijg je vervolgens mee, om thuis verder te oefenen. Mindfulness is een echte training: je leert door te doen en je ontwikkelt vaardigheid door herhaling. Je ontvangt een werkmap en audiobstanden voor de dagelijkse beoefening thuis.

De aandachtsoefeningen zijn gebaseerd op meditatie en yoga. Zo maakt een zitmeditatie, liggende aandachtsoefeningen en mindful yoga deel uit van het programma. In de nabespreking sta je stil bij jouw ervaringen en waar je obstakels ervaart, waardoor je inzicht ontwikkelt in hoe je met jezelf omgaat.

Groepstrainingen worden gegevens op aanvraag.

Individuele Mindfulnesstraining (IMBCT)

Jon Kabat-Zinn heeft de Mindfulnesstraining MBSR ontwikkeld als groepstraining. Maar soms is het niet wenselijk of mogelijk om in groepsverband te werken. Niet iedereen wil deelnemen of heeft baat bij een groepstraining. Dan heeft een individuele Mindfulnesstraining veel te bieden.

De training kan qua tijden worden aangepast op individuele wensen, ook is er uiteraard veel persoonlijke aandacht voor de situatie waar jij je in bevindt. Deze training bestaat uit 8 individuele bijeenkomsten van 1 uur en een intake aan het begin. Net als in de groepstraining ontvang je een werkboek en geluidsbestanden met oefeningen die je thuis doet.

Heb je behoefte aan een individuele Mindfulnesstraining, neem dan contact op voor een tailor made aanbod.

 

Aanmelding graag via contactformulier →

 

Mindfulness voor Jongeren

In deze les zullen wij ontdekken wat het betekent in het hier en nu te leven, en aandacht te geven aan dit moment. Want dat betekent Mindfulness: vriendelijke aandacht schenken.

Door krachtige en gemakkelijk toepasbare Mindfulness-technieken op een speelse manier toe te passen stimuleren wij concentratie, weerbaarheid, zelfaanvaarding en emotionele intelligentie. Daarnaast leer je een reeks (adem) oefeningen die je helpen beter met gevoelens van stress, onrust of onveiligheid om te gaan.
De laatste jaren is Mindfulness uitgegroeid tot een van de belangrijkste methodes om stress aan te pakken. In 2010 is er door de Universiteit van Amsterdam onderzoek gedaan naar de effecten van het programma MindfulKids.

De resultaten laten bijvoorbeeld zien dat jongeren die de training volgden minder angstig werden en beter sliepen.
Ga je met ons op avontuur en durf je dieper te kijken naar jezelf?

Deze training wordt op maandag- of dinsdagmiddag gegeven als er voldoende animo voor is.
Verdere informatie en Aanmelding graag via contactformulier →