- Hide menu

Yoga

yogales samudita Bussum

 

Samudita in Bussum is voor diegene in het Gooi die behoefte heeft aan een kleinschalige yogales met veel persoonlijke aandacht, stress reductie en ontspanning. En een gezond lijf natuurlijk.

 

De voordelen van yoga zijn eindeloos. Je kunt aan yoga beginnen om soepeler, flexibeler en sterker te worden. Maar je zult ook ontdekken dat je dieper gaat slapen. En dat je je beter kunt concentreren.
De effecten van yoga op je dagelijkse leven kun je het beste samenvatten als:

 

 

 

 

 • stress reducerend
 • een rustigere en stillere geest
 • evenwichtige en gelukkigere stemming
 • verbeterde nachtrust
 • meer energie
 • betere focus op het werk
 • verhoogde creativiteit
 • meer kracht en souplesse
 • langere spieren en betere lichaamshouding
 • blijvend verhoogde vetverbranding en gewichtsverlies
 • conditie opbouw
 • sneller herstel van blessures en kwetsuren
 • hogere weerstand
 • sneller herstel na ziekte
 • spirituele bewustwording
 • persoonlijke ontwikkeling
 • volledig potentieel benutten

 

 

Samudita biedt  Yin en Yin/Yang Yoga en Mindful Yoga gecombineerd met houdingen uit de Qigong en vloeiende Yang Flows. Daarbij werken we ook met de eeuwenoude kennis van de Tao en de meridianen. Wie meegaat in de natuurlijke beweging van de energieën voelt zich gezond, rustig, ontspannen en in balans. Daarnaast vullen een rustige les Restorative Yoga voor wederopbouw en herstel en een cursus Yoga Nidra het lesprogramma aan.

 

Individuele Yogales, Mindfulness en Coaching

Samudita is gespecialiseerd in de individuele begeleiding van mensen. Bijvoorbeeld tijdens of na een ziekte of omdat je werk- en leefomstandigheden het deelnemen aan een vaste groep onmogelijk maken of je je in een transitiefase bevindt. Of een sessie één op één simpelweg je voorkeur heeft. Samudita ondersteunt je graag bij het (terug)vinden van je persoonlijke evenwicht en balans en gaat verder dan alleen het trainen van jouw lichaam. Tevens zijn er Duo-lessen als je samen met je partner of bvb. je vriendin geïnteresseerd bent in persoonlijke verdieping.

In onze Coaching sessies begeleiden we je met een individuele combinatie van Yoga, Mindfulness, Tao, lichaamswerk, adem- en meditatieoefeningen op je pad naar fysieke, emotionele en mentale gezondheid en welzijn.

Stuur ons gerust mail met je persoonlijke wensen en vragen.

 

Yin Yoga

Yin Yoga is een helende practice met verzachtende Yin energie en kenmerkt zich door langere tijd in één houding (asana) te blijven. Asanas waren in eerste instantie bedoeld om het lichaam voor te bereiden op een langere meditatie. Voor een goede meditatiehouding die ook een langere tijd vol te houden is, zijn goed ontwikkelde, open, soepele pezen, gewrichten en diepliggende spieren nodig. Yin Yoga richt zich vooral daarop en heeft met  het meditatieve aspect een diep verstillende werking op het lichaam. Dit in tegenstelling tot of aanvulling op dynamische yogastijlen, die veelal een dynamische Yang energie hebben. In Yin bieden je tijd en zwaartekracht de ruimte om op een ontspannen manier je eigen grenzen te ontdekken en verleggen.

 

Yin Yoga bevordert bij regelmatige beoefening een groter bereik in je bewegingen en een vrijere stroom van energie, werkt positief op je meridianen en organen en is door de vertraging en verstilling ook een prachtige aanvulling op je Mindfulness beoefening.

 

Elke Yin Yoga les begint met een zitmeditatie en ademhalings-oefeningen gevolgd door asana’s die voornamelijk zittend en liggend uitgevoerd worden. We sluiten af met een diepe ontspanningsoefening. Dit alles in een sfeer van vriendelijkheid, openheid en rust.
Deze les richt zich tot iedereen die adem en aandacht, flexibiliteit, zachte beweging en stilte wil ontdekken.

 

Wanneer: Dinsdagavond van 20.30-22.00 uur
Kosten:     10 lessen 135 Euro, proefles 5 Euro
Locatie:    Eksterlaan 2, Bussum Zuid
Deze groep bestaat uit maximaal vijf deelnemers
Zie voor lestijden ook Agenda

 

Yin Yang Yoga

Terwijl Yin Yoga wordt gekenmerkt door langer aangehouden asana’s,  meestal op de vloer zittend of liggend, integreren wij in de Yin Yang les ook vloeiende bewegingen, bewegingsreeksen en staande houdingen. Typerend zijn de speciale oefeningen om geblokkeerde energie weer te laten stromen en de lichaamsspanning te verminderen.

 

Een Yin Yang Yoga les richt zich op het versoepelen en versterken van je spieren, bindweefsel en gewrichten. In deze les word je zowel fysiek uitgedaagd in dynamische bewegingen (Yang –  gebaseerd op houdingen zowel uit de Hatha Yoga en de Qigong) en kom je in het Yin gedeelte van de les geheel tot rust.  De houdingen worden hier langer vastgehouden dan tijdens een reguliere yogales.

 

Elke Yin Yang Yoga les begint met een korte zitmeditatie, een dynamische Yang flow gevolgd door Yin asana’s die voornamelijk zittend en liggend uitgevoerd worden. We sluiten af met een ontspanningsoefening.

 

Deze les richt zich tot iedereen die adem en aandacht, flexibiliteit, kracht, zachte beweging en stilte wil ontdekken.

 

Wanneer: Dinsdagavond van 18.45-20.00 uur (All levels)
En:            Woensdagochtend, 9.00-10.15 uur (All levels)
Kosten:    10 lessen 135 Euro, proefles 5 Euro, studenten 10 lessen 100 Euro
Locatie:      Eksterlaan 2, 1403 BD Bussum
Deze groep bestaat uit maximaal vijf deelnemers
Zie voor lestijden ook Agenda

 

Restorative Yoga voor wederopbouw en herstel

We leven in een snelle maatschappij. In tijden waarin we lichamelijk en geestelijk willen herstellen en opbouwen is Restorative Yoga ideal. Het is een therapeutische yoga beoefening. Wanneer je veel hebt gegeven (fysiek of mentaal) kan het vervolg zijn dat je je of uitgeput of verzwakt voelt en je weinig contact hebt met je lichaam. Dit kan ook aan de orde zijn als je herstellende bent van een ziekte of burnout of bvb. bij fibromyalgie, moeite met de spijsvertering, chronische stress, vermoeidheid, en hoge bloeddruk. Door in deze les ontspanning te combineren met ademhalingsoefeningen en zachte bewegingen stimuleren we de herstellende, vernieuwende capaciteit van ons lichaam. Zodat we met vernieuwde energie en zin in het leven weer verder kunnen.

In de houdingen wordt je  fysiek ondersteund  met yogastoelen, bolsters, kussens, dekens en blokken en kun je diep ontspannen. Poses worden ongeveer 5-10 minuten aangehouden. In volle ontspanning is er geen beweging, geen moeite en wordt ook geest stil.

De aandacht gaat naar het ontladen van spanning in de diepe lagen van ons lichaam (bindweefsel) en het stimuleren van de bloedcirculatie daar. Als spanning in de lang aangehouden ondersteunde houdingen loslaat krijgt ook het lymfestelsel ruimte om afvalstoffen af te voeren, je immuunsysteem wordt versterkt. Daarnaast werken we ook op het meridianenstelsel en voeden en versterken we onze inwendige organen met helende klanken en visualisaties. We oefenen in een kleine en veilige setting zodat ook voor het verwerken van misschien opkomende emoties alle ruimte heeft.

Net als Mindful Yoga voedt Restorative yoga  je in het vermogen van aandacht. Je lichaam is je leraar: waar houd je spanning vast en hoe kun je spanning bewust weer loslaten. Je betreed als het ware je innerlijke ruimte van waaruit je weer gezonde en helende keuzes kunt maken.

 

Wanneer: Woensdagochtend van 10.45-12.00 uur
Kosten:    8 lessen 108 Euro,  proefles 5 Euro
Locatie:    Eksterlaan 2, Bussum Zuid
Deze groep bestaat uit maximaal vijf deelnemers
Zie voor lestijden ook Agenda

 

Yoga Nidra – diepe ontspanning voor lichaam en geest

Yoga Nidra oftewel de slaap van de yogi’s is een zachte en effectieve diepteontspanningsoefening die het mogelijk maakt om je in 30 tot 45 minuten lichamelijk, geestelijk en emotioneel volkomen te ontspannen. Lichaam en geest ‘pendelen’ tussen ontspanning en halfslaap. Het innerlijk bewustzijn blijft echter helder wakker. Op deze manier kunnen spanningen worden losgelaten en blokkades worden doorbroken.

Na een aantal zachte bewegingen in het begin van de les geleid ik je door woorden en visualisaties via het lichaam, de adem en je geest naar die plek van stilte in jezelf. Elke oefening van Yoga Nidra bevat een Sankalpa, dit is een korte positieve zin, die de diepe lagen van het (onder)bewustzijn beïnvloedt. Met deze Sankalpa kan het leven in een positieve richting worden gestuurd, oude destructieve patronen kunnen worden losgelaten.

De positieve resultaten van Yoga Nidra kunnen al heel snel door de dag heen ervaren worden: Yoga Nidra heeft een bijzondere invloed op ons slaapgedrag. Door regelmatig te oefenen leert het lichaam anders om te gaan met de slaap. Je kunt beter in- en doorslapen en slaapstoornissen worden minder.  Een half uur Yoga Nidra staat daarbij gelijk aan 3 tot 4 uur slaap. Na de beoefening Yoga Nidra voel je je in de regel verkwikt en geactiveerd.

Je gezondheidstoestand en weerbaarheid verbeteren net als je concentratievermogen en je kan je creativiteit verruimen. Hoe langer je oefent hoe beter de toegang tot je intuïtie wordt, je waarneming wordt aangescherpt. Beslissingen kunnen makkelijker worden genomen, wat uiteindelijk resulteert in een gevoel van ontspannen tevredenheid en kalmte.

Yoga Nidra kan een bijzondere ondersteuning zijn bij verschillende gezondheidsklachten zoals burn-out, overgangsklachten, hoge bloeddruk, hoofdpijn/migraine, slaapstoornis, fibromyalgie, stress, depressie, trauma en angst.

Yoga Nidra is geschikt voor iedereen (ook voor zwangere vrouwen) en gemakkelijk uit te voeren. Je ligt op je rug (savasana) op een zacht matje met een dekentje over je heen in een aangenaam verwarmde ruimte.

De lessen worden opgebouwd , waarbij we uiteindelijk in een Yoga Nidra van 45 minuten liggen.

Neem gemakkelijk zittende kleding mee en warme sokken.

 

Wanneer: op afspraak, neem gerust contact met me op via het contactformulier

 

Mindful Yoga

Het beste uit 2 werelden: Mindfulness en Yoga. Tijdens deze les richten we ons specifiek op ontspanning, rustige yoga houdingen, stilte, het ontwikkelen van mildheid en het integreren van Mindfulness in het dagelijks leven.

Door Mindful yoga te beoefenen, werken we niet alleen aan onze flexibiliteit, kracht en balans. De zachte rek- en strekoefeningen bevorderen naast fysieke ontspanning ook mentale en emotionele ontspanning. Deze les gaat over goede zorg voor jezelf en het verkennen van je grenzen vanuit mildheid. Je laat opgebouwde spanning los en brengt je lichaam en denken in kalmte en balans.

Tijdens de staande, zittende en liggende oefeningen richten we onze aandacht op de ademhaling. Daarnaast werken we ook met oefeningen uit de Healing Tao en Qigong.  Je hormoonstelsel, je immuunsysteem en je zenuwstelsel worden gebalanceerd, stresshormonen komen tot rust. En fijne bijkomstigheid is dat je de oefeningen ook in het dagelijks leven helpen om meer te ontspannen.

De yogalessen zijn zowel actief als rustig, ritmisch en ontspannen. Je hoeft er niet lenig of sterk voor te zijn. Iedereen werkt op zijn eigen niveau. De kleine groepen geven daarbij veel ruimte voor persoonlijke aandacht.

Een Mindful Yoga les duurt 75 of 90 minuten en begint met een zitmeditatie, gevolgd door adem- en bewegingsoefeningen. We sluiten af met een diepe ontspanningsoefening.

 

Wanneer: op afspraak, neem gerust contact met me op via het contactformulier

 

 

Zie Agenda voor de wekelijkse groepslessen, workshops en trainingen.

 

Yogazaal Samudita ohm